Consilierea psihologică sau psihoterapia aduce beneficii persoanelor care se confruntă cu dificultăți emoționale, provocări de viață și probleme de sănătate mintală (precum depresia, tulburările de anxietate, tulburările de alimentație ș.a).

Asociația Americană de Psihologie sugerează luarea în considerare a terapiei atunci când o problemă sau dificultate provoacă suferință și interferează cu o parte a vieții, în special atunci când:

• gândurile cu privire la problemă sau la rezolvarea problemei durează cel puțin o oră în fiecare zi;

• problema provoacă jenă sau dorința de evitare a celorlalți;

• dificultatea a dus la scăderea calității vieții dvs.;

• problema a afectat negativ școala, munca sau relațiile;

De asemenea, în cazul în care apar emoții/simptome precum furie, tristețe constantă, oboseală, gânduri anxioase sau intruzive, apatie, pierderea speranței, a motivației, a interesului sau a plăcerii, precum și retragerea socială, terapia vă poate ajuta să reduceți efectele acestora.

Decizia de a apela la un terapeut nu este una ușoară și poate fi adesea dificilă. Poate fi greu și dureros atunci când evenimentele adverse din trecut sunt aduse în prim plan, în procesul terapeutic. În plus, rezolvarea provocărilor nu este facilă, iar terapia nu este o soluție rapidă. Terapia necesită, de asemenea, onestitate, cu sine și cu terapeutul cu care lucrați.

Însă, dacă există deschidere și dorință de optimizare a calității vieții, terapia poate fi plină de satisfacție. Este un spațiu sigur, unde puteți împărtăși orice specialistului, care este pregătit să vă ofere îndrumare și sprijin pe măsură ce descoperiți modalități de a gestiona mai bine viața și de a vă adapta la schimbări sau adversități.

Printre beneficiile terapiei psihologice se numără:

-autocunoașterea (atât a punctelor forte, cât și a vulnerabilităților);

-ghidarea în atingerea obiectivelor;

-optimizarea relațiilor;

-creșterea stimei și a încrederii în sine;

-dezvoltarea personală.

Motivele pentru a alege să apelați la serviciile unui consilier psihologic / psihoterapeut sunt nesfârșite. Terapia nu numai că vă va ajuta în confruntarea cu dificultățile prezente, dar vă va lăsa și mai bine `echipat` pentru a face față evenimentelor din viitor. De multe ori, oamenii care au trecut pragul unui cabinet de psihoterapie au afirmat că terapia le-a schimbat viața.