Psihoterapia îi ajută pe copii să dea sens sentimentelor și gândurilor dureroase, confuze sau de tristețe. Acest proces începe întotdeauna cu o evaluare clinică realizată într-o primă ședință doar cu părinții/tutorii copiilor.

Psihoterapeuții au pregătirea necesară pentru a-i ajuta pe copii să înțeleagă sentimentele care nu pot fi exprimate. Deși poate arăta ca un timp obișnuit de joacă, terapia cu copii este mult mai mult decât atât. Un terapeut specialist folosește timpul de joacă pentru a observa și pentru a obține informații despre dificultățile copilului.

Terapeutul îl poate ajuta apoi pe copil să își exploreze emoțiile, să învețe mecanisme de coping (de a face față dificultaților) și cum să redirecționeze comportamentele inadecvate. Specialiștii fac posibil acest lucru utilizând metode și tehnici terapeutice creative (precum jocul, desenul, modelajul, pictura), dar și vorbind despre evenimente și experiențe (în funcție de vârsta copilului, de exemplu prin intermediul poveștilor).

Unele dintre cele mai frecvente dificultăți pentru care părinții apelează la psiholog, pentru copiii lor, includ:

  • divorțul;
  • durerea provocată de decesul unei persoane apropiate;
  • problemele de comportament (agresivitate, opoziționism, impulsivitate, minciună);
  • tulburările emoționale (anxietate, teama de separare, diferite fobii, depresie, timiditate, încredere în sine scăzută);
  • dificultăți școlare (dificultățile de atenție, concentrare, memorare);
  • tulburările de dezvoltare (tulburarea de spectru autist, ADHD, întârzierea de limbaj);
  • asistarea la sau trăirea unui eveniment traumatic (abuz sexual, emoțional și / sau fizic);
  • hărțuire/bullying;
  • probleme de relocare (adică schimbarea școlilor, caselor, familiilor și / sau orașelor / țărilor);
  • tulburările alimentare (anorexia, bulimia, mâncatul nocturn, limitarea consumului anumitor alimente, consumul de non-alimente, fără valoare nutrițională).

De obicei, terapia are un efect benefic asupra relațiilor cu părinții și asupra comportamentului, deoarece copiii devin mai puțin preocupați de dificultatea inițială și mai capabili să se concentreze în prezent. La majoritatea copiilor se observă, de asemenea, optimizarea comportamentului și relațiilor din cadrul școlar.

Decizia de a solicita consiliere pentru copii nu este o decizie ușoară, iar găsirea unui consilier potrivit poate părea o sarcină și mai descurajantă. Prin urmare, atunci când este nevoie să apelați la un terapeut pentru copilul dvs. solicitați recomandări de la alți părinți, profesori și medici.