Infertilitatea este o problemă de sănătate a reproducerii, foarte sensibilă și dificilă pentru persoanele care sunt într-o relație sau sunt căsătorite de mult timp și își doresc un copil.

Organizația Mondială a Sănătății definește infertilitatea ca fiind incapacitatea de a avea un copil, după un an sau mai mult de activitate sexuală regulată, fără utilizarea mijloacelor contraceptive.

Una dintre provocările importante cu care un cuplu infertil se confruntă este să învețe cum să gestioneze infertilitatea în raport cu sine, dar și în relația cu partenerul și în diferitele arii sociale.

Infertilitatea poate fi descrisă ca reprezentând o amenințare la adresa bunăstării sociale și emoționale a femeii, în special, iar multe dintre cuplurile care se confruntă cu probleme de fertilitate se simt neînțelese, neacceptate social, criticate, au sentimente de respingere și de autoînvinovățire, sentimente care pot duce, în timp, la creșterea simptomatologiei clinice (stres, anxietate, depresie).

În contextul infertilității, sprijinul persoanelor semnificative este adesea absent, deoarece multe cupluri infertile tind să nu împărtășească dificultățile prin care trec, de teama vulnerabilității în fața comentariilor directe și indirecte ale celor din jur. În plus, majoritatea cuplurilor infertile trec printr-o perioadă în care prietenii lor sunt tineri părinți, ceea ce duce la retragere socială, de teamă că nu vor fi înțeleși. De asemenea, multe persoane infertile sunt reticente în a se alătura grupurilor de suport, deoarece consideră că o astfel de măsură ar fi dovada unui eșec de a face față dificultăților prin care trec. De cele mai multe ori, partenerul de viață constituie sprijinul principal.

Începerea procedurilor de tratament reprezintă o decizie dificilă, deoarece este asociată cu stări de stres, anxietate, cu incapacitatea de a concepe în mod natural și cu renunțarea la controlul asupra propriului corp. Profesia medicală oferă diferite tipuri de metode de tratare a infertilității: tehnici de reproducere farmacologice, chirurgicale și asistate. Procedurile de fertilizare sunt descrise de pacienți ca fiind  deosebit de dificile din punct de vedere emoțional.

Cu toate acestea, persoanele care se confruntă cu infertilitatea trebuie să știe că nu sunt singure în această călătorie dificilă către parentalitate. Grupurile de suport pot oferi asistența necesară, prin crearea unor conexiuni între poveștile mai multor persoane care se confruntă cu aceleași dificultăți, prin oportunitate de a învăța de la ceilalți, dar și prin oferirea de sens experiențelor.

Există mai multe tipuri de grupuri de suport care au la bază tema infertilității:

  • grup de suport pentru femei/bărbați care au un diagnostic de infertilitate
  • grup de suport pentru cupluri
  • grup de suport pentru femeile cu pierderi de sarcină
  • grup de suport pentru femeile însărcinate în urma tratamentelor de fertilizare

În cadrul ședințelor de grup se pot discuta teme precum: răspunsurile emoționale asociate cu suferința (șoc, tristețe, teamă, furie, vinovăție, rușine, lipsă de speranță), lipsa controlului (sentimente de incertitudine cu privire la evoluția tratamentului sau momentul când vor deveni părinți), diferențele de gen (femeile și bărbații trăiesc diferit experiența infertilității), relațiile interpersonale (cum pot discuta cu prietenii și familia despre dificultățile lor), relațiile cu medicii/clinica de fertilizare (optimizarea comunicării și a colaborării), stresul și modalitățile de coping (facilitarea descărcării emoționale și activarea resurselor), luarea deciziilor cu privire la opțiunile de tratament (inseminare, fertilizare, embrio-adopția, adopția sau acceptarea statutului de cuplu fără copii).

Participanții grupurilor de suport (online sau față în față) pot avea numeroase beneficii, precum schimbul de experiențe cu alte persoane infertile, informarea și activarea resurselor de coping, care facilitează confruntarea cu diagnosticul.

Prin urmare, rolul psiho-educației pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea și trec prin tratamente FIV este important în gestionarea optimă a dificultăților și, poate adăuga, de asemenea, valoare procesului medical. Grupurile de suport, care pun accent pe optimizarea resurselor personale ar putea proteja sănătatea emoțională a acestor cupluri.

Mai multe informații despre acest subiect puteți găsi în Revista Română de Psihologie, pagina 167: https://revistadepsihologie.ipsihologie.ro/images/revista_de_psihologie/Revista-de-psihologie-nr.—2_2020.pdf